Tanker om mellemregninger

Er du opmærksom på, hvilke mellemregninger, du laver mellem de ting, du oplever i dit liv, og de måder, du reagerer på?

Vi kan godt have en tilbøjelighed til at overse mellemregningerne. Mellemregningerne er vores ubevidste mønstre og strategier, som vi møder oplevelser i livet med. 

Jeg møder fx af og til mennesker i min praksis, som sætter lighedstegn mellem en given oplevelse og deres reaktion. Mellem en given situation, og de følelser, det udløser. 

Det kunne fx være: Han kritiserede mit arbejde, og så blev jeg ked af det. 

Men der er så en mellemregning, som fx kunne hedde: ’Han må jo have ret i, at jeg ikke gør det godt nok. Så er jeg ikke god nok.’ 

Så reaktionen ’at blive ked af det’, er en konsekvens af mellemregningen ’han har ret, og så er jeg ikke god nok’, mere end det er en reaktion på den direkte oplevelse: Der er en, der kritiserer mit arbejde. 

En anden mellemregning kunne være: ’Det kan godt være han ikke synes jeg gjorde det rigtige, men det er jeg ikke enig i’. Eller: ’Det kan da godt være han har ret i, at jeg ikke gjorde det godt nok, men pyt med det. Vi laver alle sammen fejl, det gør jeg også, og det er helt ok’. 

Så du kan jo overveje, om du har nogle mellemregninger, som gør dig ked af det, eller presser dig?

Vi kan ikke styre andre menneskers opførsel over for os. Men med opmærksomhed og træning kan vi styre vores egne mellemregninger, og dermed også vores humør.